13/06/2023
 - 
Door 

Hoe zorg ik voor veiligheid in mijn team?

Ik kwam nieuw als directeur aan in een organisatie die al vele jaren bestond. De dingen gingen er zoals ze de afgelopen decennia gegaan waren, de mensen zaten er al even lang. Ook waren er klachten over de werking die al vele jaren meegingen: “we werken te veel op eilandjes”, “dit probleem was er 10 jaar geleden ook al, daar kunnen we niets aan veranderen”, “ik heb een ondersteunende functie en mijn problemen zijn daarom nooit prioritair”, …
Els Lauriks
Organisatiecoach
Leiderschapscoach
Verbinden van strategie en mensen
Stel gerust je vraag
Els Lauriks
Organisatiecoach
Leiderschapscoach
Verbinden van strategie en mensen
Stel gerust je vraag

In deze organisatie was wel wat werk in het aanscherpen van de strategie en het aanpakken van concrete en tastbare zaken, maar ik voelde dat er vooral veel potentieel lag in het ombuigen van de cultuur. 

Ik nam het team stap voor stap mee in het bouwen aan veiligheid. En een jaar later sprak het team over zichzelf als een geoliede machine in plaats van eilandjes. Bovendien hadden we genoeg vaardigheden en moed verworven om problemen die zich aandienden, of conflicten die bij het dagelijkse werk horen, constructief te bespreken en samen aan te pakken. 

Dé sleutel in deze verandering was de veiligheid in het team. 

Ik ben van mening dat net zoals vele andere zaken, veiligheid in een groep mensen een gedeelde verantwoordelijkheid is. Die dus niet alleen bij de leider ligt. Maar als leidinggevende kan je zeker het voortouw nemen. Omwille van je voorbeeldfunctie, hebben jouw ingesteldheid en gedrag een grote impact op je team en organisatie.

Concrete tips

Wat kan je als leidinggevende doen om aan veiligheid in je team te bouwen? Ik deel graag met jullie de meest succesvolle tips die ik de afgelopen jaren verzamelde, eerst als leidinggevende, daarna als leiderschapscoach:

1. Zie je medewerkers als complete mensen

Mensen zijn meer dan wat ze doen op het werk. Als leidinggevende kan je wanneer dat passend is, ook ruimte geven aan de mens buiten het werk. Dat kan bijvoorbeeld door aan het begin van de week, een dag of een meeting een check-in te doen en simpelweg te vragen hoe het gaat. Of je kan expliciet bevragen hoe iedereen het evenwicht werk-privé ervaart. 

Het is daarbij belangrijk dat je zelf en met iedereen luistert naar wat boven komt zonder oordelen uit te spreken. Zo creëer je stap voor stap een klimaat waarin iedereen en ieder stuk van elke persoon welkom is.

2. Maak ruimte voor kwetsbaarheid

Dit is het gemakkelijkst als je zelf het voorbeeld geeft. Toon af en toe wanneer het minder goed gaat met jezelf. Deel bijvoorbeeld waar je stress over hebt gehad, vertel wanneer je een fout maakte en hoe je ermee omging. Bied je excuses aan. Zeg het wanneer je het even niet meer weet en durf ook hulp te vragen wanneer dat nodig is. 

Zo verlaag je de drempel voor je medewerkers om hetzelfde te doen.

3. Communiceer regelmatig en duidelijk

Spreek uit wat jij nodig hebt als leidinggevende van je medewerkers. Spreek daarbij vanuit jezelf en in de “ik-vorm. Geef ook uitleg bij waarom je iets vraagt, door je verwachtingen te kaderen in de missie van de organisatie en wat dienend is voor de werking. 

Op die manier communiceren, maakt het mogelijk om heel direct richting of instructies te geven. En die helderheid draagt bij aan veiligheid.

4. Luister naar behoeftes

Als er een conflict ontstaat, als de emoties oplaaien, als er oordelen worden uitgesproken tussen medewerkers onderling of tussen medewerkers en jezelf, zoek dan steeds naar wat jezelf en de anderen eigenlijk nodig hebben. 

Boosheid kan gaan over meer nood aan duidelijke grenzen. Frustratie over de wens om kwaliteit af te leveren. Stress duidt mogelijks op het verlangen om alle ballen in de lucht te houden, … 

Als je erin slaagt om de behoefte van elke partij te detecteren, wordt het veel eenvoudiger om samen oplossingen te vinden.

5. Cultiveer aanmoedigingen

Mensen floreren als hun bijdrage wordt gezien en gewaardeerd. Maak werk van een wekelijkse complimentenronde waarbij iedereen van 1 collega benoemt hoe die de afgelopen week heeft bijgedragen aan de (samen)werking. 

Dit is een wondermiddel voor het creëren van een veilige cultuur.

Geoliede machine

En dat is waar we het ten slotte voor doen. We willen medewerkers, teams en organisaties bouwen die voldoende draag- en daadkracht in zich hebben om op de korte én lange termijn het nodige werk te verzetten en te bouwen aan een betere wereld. 

Heb jij nog andere concrete tips voor collega-leidinggevenden uit de sector? Heb je nood aan ondersteuning rond hoe je deze tips in jouw organisatie toepast? Aarzel dan niet om contact op te nemen: els.lauriks@strategiesandleaders.com of boek hier een verkennend gesprek in:

Tags
Fondsenwerving
Communicatie
Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.