26/06/2023
 - 
Door 

Boek: de circulaire economie – waarom productie, consumptie en groei fundamenteel anders moeten

De zomer is in aantocht, geen beter moment voor boekentips! Voor deze boekentip grijp ik terug naar een boekje uit 2016, de circulaire economie van S. Schouten.
Lenja Doms
Impactstrategie
Impact ondernemerschap
Circulaire economie
Stel gerust je vraag
Lenja Doms
Impactstrategie
Impact ondernemerschap
Circulaire economie
Stel gerust je vraag

Ondanks dat het begrip circulaire economie de laatste jaren gigantisch gewonnen heeft aan populariteit is het klein, compact boekje een bron aan verduidelijkende argumenten in het hedendaags duurzaamheidsdebat. Dankzij het ontstaan van meer en meer bedrijven in de circulaire economie zien we, los van het theoretische model, wat circulaire economie is. Waarom dit boekje dan toch in je reistas thuishoort deze zomer? Ziehier mijn redenen:

Het leest als een trein. Nog voor je jouw bestemming goed en wel hebt bereikt kan je jouw reisgezellen vertellen ‘of en hoe het mogelijk is om een circulaire economie te creëren binnen een systeem dat fundamenteel gericht op economische groei en de accumulatie van winstgericht privékapitaal’-zoals Michel Bauwens (P2P Foundation) zich afvraagt in het voorwoord.

Is circulair voor jou common sense?

Voor mij wel, dacht ik, toch gaf de schrijver en researcher Socrates Schouten me verschillende nieuwe inzichten. Het valt niet te begrijpen waarom we, zeven jaar na het publiceren van dit boek, nog steeds amper vooruitgang hebben gemaakt in de transitie van lineair naar circulair. Maar de redenering van absolute en relatieve schaarste maakt het één en ander helder. Eén van de belangrijkste redenen om ons economisch systeem om te gooien naar een circulaire maatschappij is de schaarste van grondstoffen. Echter zien we dat grondstofprijzen niet evenredig stijgen met de absolute beschikbaarheid ervan. We zien dat het beleid voornamelijk ageert op de praktische haalbaarheid van ontginning (vaak bevinden grondstoffen zich bvb op onstabiele en diplomatiek gevoelige plekken). Hierdoor ontstaat er een aanpak die zich erg beperkt tot de economische factoren op korte termijn.

Ook de positieve noot.

Wanneer ik lees over alles rond klimaatverandering geraak ik wel eens ontmoedigd en wat humeurig, niet ideaal voor je zomervakantie. Toch waren er verschillende delen uit het boek die me inspireerde om verder mee te bouwen aan de circulaire transitie. Tot zelfs enkele ‘JA!-JA!-JAA!-momenten’. Zo worden er suggesties gedaan die vandaag, tov 2016, wel al volop zichtbaar zijn. 

Ik wens je een ontspannende zomer!

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.